KJELL CARLSTRÖMMIN TERVEHDYS Tämän Vuotiseen  Porvoon Ajoihin (2014)

Suomalainen klassikko – vuodesta 1926

Maailmalla ,klassikko sesonki on nyt takanapäin, mutta Suomessa poljetaan vielä Klassikkoa! Porvoon Ajot on, kuten aina yksi tärkeimpiä kilpailuja  sekä Suomessa, että Euroopassa. Mutta mikä tekee tästä kilpailusta niin erityisen?! Onko se kilpailun kova reitti, kovat kilpailijat vai jotakin muuta?

Maailmalla on jo monta vuotta pohdiskeltu millä tavalla pyöräilyn tulevaisuus muotoutuu. Säännöt muuttuvat koko ajan ja etsitään vakaampaa systeemiä, samalla kun taloudellinen tilanne ei ole paras mahdollinen. Monet kilpailut joudutaan peruuttamaan. Suomessa olemme myös hieman kiperässä tilanteessa . Viimeisien 20 vuosien aikana monet kilpailut ovat hävinneet. Miksi? Onko se rahasta kiinni?

Kilpailujen järjestäminen Suomessa on A ja O. Tällä hetkellä Suomessa on paljon eri aloitteita, jotka pyrkivät kaikki samaan suuntaan, eli kehittämään Suomalaista pyöräilyä ja pyöräilijöitä. Meillä on hyvät kuntoajot, paljon kuntoilijoita, muutama hyvin toimiva seura, lahjakkaita nuoria ja muutama ammattilainenkin. Jos kilpailuja ei löydy, on erittäin vaikeata kehittyä ajajana saati edes aloittaa kilpapyöräilyä.

Henkilökohtaisesti sanoisin, että kilpailut häviävät välillä rahallisestakin syystä, mutta uskon, että useimmiten löytyy muita syitä. Jos katsoo tarkemmin millä tavalla järjestetään kisoja Suomessa, huomataan, että useasti kilpailut viedään pois keskusta ja kauemmaksi yleisön ”ulottuvuudelta”. Olen aika varma ,että tämä on yksi tärkeä osasyy siihen, että tiettyjä kilpailuja ei enää järjestetä. Porvoossa ollaan aika hyvin onnistuttu pitämään maalia lähellä keskustaa. Porvoon Ajoissa, ainakin minulle, yksi tärkeimmistä asioista on ollut se tunnelma maalialueella, Kerkkoon mäessä ja kaupunkikierroksilla ,jolloin useasti iso lauma katsojia on löytänyt tiensä tähän tunnelmaan. Tunnelma ja tunne, kun oikeasti paljon ihmisiä tulee paikan päälle, tekevät sen, että myös seuraavana vuonna järjestävä seura jaksaa tehdä kovan työn uudestaan, jotta saamme nauttia hyvästä kisasta.

Akilles on tehnyt sitä vuodesta toiseen ja olen sitä mieltä, että nämä ovat ne tärkeimmät asiat ,jotta kilpailu pysyy pitkään kalenterissa. Katsojat ja järjestäjien tunnollisuus!

Toivon ,että Porvoon Ajoista kehittyy vieläkin isompi, arvostetumpi ja tunnelmallinen kilpailu!

Kiitos hyvästä kilpailusta,

Kjell Carlström/ IAM Cycling