Akilles

Sisäänkirjautuminen

Keskiviikkona 8.4. 82-vuotias Akilleen legenda Ole Wackström menehtyi lyhyen sairastamisen jälkeen. Ole Wackström oli ja eli läpi elämänsä rakkaan lajinsa maantie- ja ratapyöräilyn parissa. Hän tapasi useita kertoja viikossa ajaa vakiolenkkiään Renumin, J

view.from Ari Perälä julkaisi kirjoituksen 12.04.2015
(2109 kävijää ovat lukeneet kirjoituksen)

Ole Wackström - Akilleen ja Suomen pyöräilyn legenda

Viime vuosinaan Wackström seurasi innostuneena Akilleen käynnistynyttä projektia palata jälleen Suomen huipulle. Vuoden 2014 Porvoon Ajoissa Ole seurasi suurella mielenkiinnolla maalialueella kilpailuun valmistautumista ja kisan kulkua sekä seurusteli Akilleen joukkueen kanssa. Kisaan osallistui myös Akilleen paitaan palannut ja aikanaan Ole Wackströmin valmennuksessa ollut Marek Salermo, jonka edesottamukset olivat tarkan seurannan alla.

Ole Wackström syntyi 20.9.1932 Porvoon maalaiskunnan Bosgårdin kylässä. Pyöräilystä hän innostui Porvoon Akillesta edustaneen Albin Anderssonin ihmetekojen ansiosta. Andersson menetti sodassa toisen kätensä, mutta pystyi haastamaan Suomen pyöräilyparhaimmiston sotavammastaan huolimatta.

Aktiiviurallaan Ole Wackström edusti Suomea kaksissa olympialaisissa. Méxicossa 1968 hän sijoittui neljän kilometrin takaa-ajossa 16:nneksi Suomen ennätyksellä 4.50,76, joukkueajossa 19:nneksi sekä henkilökohtaisessa maantieajossa 57:nneksi. Münchenissä 1972 hän sijoittui 100 kilometrin joukkueajossa 18:nneksi kanssa sekä keskeytti henkilökohtaisessa maantieajossa. Wackström toimi lisäksi kahdesti Suomen pyöräilyjoukkueen valmentajana Moskovan olympialaisissa 1980 ja neljä vuotta myöhemmin Los Angelesin kisoissa.

Hän osallistui MM-kilpailuihin neljästi 1959, 1960, 1967 ja 1971. Pohjoismaiden mestaruuskisoissa parhaat sijoitukset tulivat joukkuekilpailussa (pronssia 1964, 1968 ja 1971). Arvostetun pyöräilyklassikon Porvoon ajon hän vei nimiinsä vuonna 1968, ja seuraavana vuonna hän oli ykkönen Turun Kortteliajoissa. Hän voitti maantie- ja ratalajeissa vuosina 1955–1974 yhteensä 29 Suomen-mestaruutta, joista kolmetoista tuli henkilökohtaisista lajeista. Hän teki Suomen ennätyksiä muun muassa 5 kilometrillä (6.32,5), 10 kilometrillä (13.20,8), 20 kilometrillä (27.11,6), 30 kilometrillä (41.12,0), 40 kilometrillä (55.13,0) sekä tunnin ajossa (43 415 m).

Hänen poikansa Patrick ja Sixten Wackström, kuten myös veljensä Erik ja Bror Wackström ovat menestyneet pyöräilijöinä. Kun Olen oma aktiiviura päättyi, hän jatkoi valmentajana, kun pojat Patrick ja Sixten nousivat kansalliselle huipputasolle 1970-luvun lopulla, heitä valmensi isä, Olen veljet Erik ja Bror toimivat mekaanikkona ja huoltajana.

Omien poikiensa lisäksi Wackström valmensi Harry Hannusta, myöhemmin myös Kjell Carlströmiä, joka on nykyään ammattilaistalli IAM:n urheilujohtajana. Wackström oli tiiviisti mukana aikoinaan Akilleen juniorivalmennuksessa mm. valmentaessaan Marek Salermoa. Olella oli aina nuoriin pyöräilijöihin positiivinen ja kannustava asenne. Olen positiivinen palaute kannusti aikanaan suuresti myös nykyistä ammattilaistamme Joonas Henttalaa.

Harva suomalaisperhe on jättänyt  pyöräilyyn yhtä vahvan jäljen kuin Wackströmin perhe.

Akilleen pyöräily ottaa lämmöllä osaa Wackströmin perheen suruun.

Akilles Cycling Twitter